Adressändring

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress

Drömboendet: Här vill vi helst bo

Lägenhet i storstan, hus på landet eller radhus i mindre stad? När svenskarna får välja är det husdrömmen som lockar mest. Trots det är det många som inte vågar bryta upp och ta steget. Läs om Lizette Andersson som flyttade från Göteborg till en liten ort utanför Ullared.

Närhet till natur, egen trädgård och större inomhusytor lockar många. Att dessutom slippa påflugna grannar och storstadsstress är också synonymt med livet på landet – som en fjärdedel av alla svenskar drömmer om. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Svensk Adressändring. Lizette Andersson, 34 år, sålde tillsammans med sin man lägenheten i Göteborg för ett stort hus på landet. Närmare bestämt i Hjärtered, utanför Ullared.

– Att bo på landet är mer en livsstil jämfört med boende i stan. Nu är vi mer hemma och trivs här. När vi bodde i stan åkte vi ofta bort på helgerna och ut på landet, säger hon.

En stor anledning till att de lämnade storstaden var att vännen Sofie Thunman, som Lizette även driver företaget Nabo med, hade gjort en liknande flytt tidigare. Då föll det sig naturligt att även Lizette skulle komma tillbaka till trakten där de båda växt upp.

– Det har inte varit några problem rent företagsmässigt. Våra leverantörer kan komma till oss här istället och allt blir tillgängligt via nätet. Vi har blivit mycket mer uppmärksammade sen vi flyttade hit. I Göteborg var vi mer en i mängden men här sticker vi ut.

De som främst lockas av det lantliga livet är mellan 30 och 40 år och lever i norra eller mellersta Sverige. Minst benägna att byta ut storstadslivet är de som bor i Stockholm.

– Fritiden får ett helt annat värde nu. När jag kommer hem från jobbet byter jag om till friluftskläder och målar eller gräver. Den tiden lade vi tidigare på att titta tv, berättar Lizette.

Många som drömmer om landet lockas också av ett mer självförsörjande liv och vill gärna bo på en plats där de kan leva mer klimatsmart. Så även Lizette.

– Jag blir inte matad med konsumtion och åker förbi massa butiker på vägen hem på samma sätt längre. Vi kan köpa ägg från en granne och jag känner till bönder och jägare vilket gör att köttet vi äter får ett bättre miljövärde, berättar Lizette som själv har börjat odla olika grönsaker.

Hon tycker att friheten och känslan av att ha någonting eget är det bästa med sin nya boendeform och rekommenderar alla att testa på att någon gång bo på landet.

– Det är som att vi människor har en ring runt oss själva och att vi tidigare var inne i andras ringar väldigt ofta. Nu har vi vår egen sfär och det blir ett annat lugn utav det. Vi stör ingen och ingen stör oss.

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress
Tillhör du de 25 procent av svenskarna som också drömmer om ett hus på landet? Kom ihåg att beställa Eftersändning, en tjänst från Svensk Adressändring, innan du intar lugnet och naturen i ditt nya hem.
Beställ Eftersändning


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.