Adressändring

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress

Vill du leva mer klimatsmart? Så gör du!

Allt fler får upp ögonen för att leva klimatsmart och värna om miljön. Vi tipsar om knepen du kan ta till för att vara snällare mot planeten – oavsett om du planerar att flytta eller stanna kvar på din nuvarande adress.

Klimat och miljö är en minst sagt aktuell fråga. Allt fler får upp ögonen för att de val vi gör påverkar vår framtid. Men hur enkelt är det egentligen att leva klimatsmart i Sverige idag? Enligt en undersökning som YouGov gjort, på uppdrag av Svensk Adressändring, uppgav 44 procent att det är ”ganska lätt” där de bor idag. De som svarar ”mycket lätt” är färre, bara sju procent. Bland dessa finns främst de som ännu inte har barn. De som har vuxna barn är de som tycker att det är svårast. Boende på landsbygden upplever det som minst problematiskt.

Det behöver däremot inte betyda att det är omöjligt även om du är bosatt i stan, vilket Anna Rydne, 45 år, är bevis på. Hon bor i lägenhet i Stockholm tillsammans med sina fyra barn mellan 12 och 3,5 år. Anna Rydne är bland annat författare till boken ”Urban Eco”, som handlar om hur du kan ställa om till en klimatsmart livsstil – även om du inte bor på landet.

– Ibland tror jag att du till och med kan leva mer klimatsmart i stan genom att utnyttja kollektivtrafiken och ha en återvinningsstation runt knuten som du kan gå till. Det finns ett större utbud av second hand-butiker och det går att odla även om du inte har egen trädgård, säger hon.

Nästan hälften av de tillfrågade i samma undersökning, 49 procent, är inte intresserade av att flytta från sitt nuvarande boende för att kunna leva mer klimatsmart någon annanstans. Grupper som däremot kan tänka sig att göra det är främst kvinnor, stockholmare och unga mellan 23 och 29 år.

Anna Rydnes klimatintresse ökade när hon fick barn och hon inspirerades mycket av Zero waste-rörelsen*.

– Då hade jag flera liv att ansvara för och min medvetenhet växte, mer och mer för varje barn jag fått. Framförallt har jag jobbat aktivt med kemikaliereducering och sopminimering. Nu har vi till exempel ingen plast hemma, säger hon.

Att det skulle krävas extra tid och energi för att ställa om och leva mer klimatsmart håller inte Anna Rydne med om. Snarare tvärtom.

– Jag har tagit små steg hela tiden och det har visat sig vara jättelätt. Omställningarna har gjort att jag sparat tid och förenklat livet på många sätt. Som ensamstående mamma har jag tagit bort momentet att behöva åka till en återvinningsstation så ofta då vi inte har några engångsartiklar som ska sorteras. Jag behöver heller inte åka och handla för att just sådana saker har tagit slut.

Även Anna Rydnes barn är med på klimatresan. Att växa upp i ett hem som inte innehåller kemikalier och massa sopor gör att de själva värnar om miljön.

– Vi pratar mycket om det och som förälder är det viktigt att visa vad vi själva kan göra hemma. De ser hur vi komposterar soporna, att vi odlar och sedan kan äta det som växer där. Att plast inte är bra för naturen. Jag försöker också skapa en medvetenhet kring konsumtion och det mesta köper vi second hand.

Följ Annas klimatsmarta, avfalls- och kemikaliefria liv här.

Anna Rydne tipsar: 5 knep för att leva mer klimatsmart

  • Använd bara sådant du kan återanvända: ”Det ska gå att tvätta eller diska. Jag har bland annat använt tygblöjor och ersatt hushållspappret med tygtrasor.”
  • Välj dina turer med bilen: ”Det är svårt att undvika bil när du har barn men ta den inte överallt utan när ni verkligen behöver.”
  • Handla second hand: ”Det som vi köper begagnat är ju nytt för vår familj och vi vet att det är bra kvalitet eftersom det fortfarande håller.”
  • Semestra i Sverige: ”Barn måste inte åka över hela världen för att få uppleva saker.”
  • Tvätta inte mer än du behöver: ”Häng ut och vädra så fräschas det snabbt upp.”


* Zero waste innebär att du i största möjliga mån inte genererar något skräp. Du använder inga engångsartiklar eller -förpackningar och behöver alltså inte ens källsortera någonting. Allt ska kunna gå att återanvända och inget ska skickas till förbränningsanläggningar. Matrester komposteras.

Låt inte ditt nya liv hamna på din gamla adress
Funderar du på att flytta för att kunna vara snällare mot miljön? Kom ihåg att beställa Eftersändning, som är en tjänst från Svensk Adressändring, så når posten fram till ditt nya hem. Det gäller oavsett vilken adress som står på kuvertet.
Beställ Eftersändning


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 21–25 mars 2019 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 23–40 år i Sverige.